Veel sportcoaches en wielertrainers zijn geen fan van spinning. Zij vinden de trainingsvorm te intensief. Hebben zij een punt?
Trends komen en gaan. Zeker in de fitnesswereld. Spinning is echter een blijvertje en is nog steeds erg populair. De lessen zitten bij de meeste fitnesscentra nog altijd goed vol. Spinning is fietsen in groepsverband op een speciale indoorfiets met een vliegwiel. Onder leiding van een instructeur wordt op de maat van opzwepende muziek gefietst en worden onder andere klimmetjes en sprintjes nagebootst. Een spinningles duurt doorgaans drie kwartier tot een uur. Spinning is ook populair onder sporters die thuis geen racefiets of mountainbike in de schuur hebben staan. Wielrenners vormen maar een klein deel van de doelgroep.
Samen bezig zijn is voor veel spinners belangrijk. Het is bovendien een training die makkelijk uit te voeren is, en nauwelijks blessuregevoelig is.
De meeste sportcoaches en wielertrainers zijn echter geen fan van spinning. Zij vinden de trainingsvorm te intensief. Veel instructeurs jagen namelijk hun sporters op om zo veel mogelijk te geven, en vooral heel diep te gaan. In korte tijd trek je de meeste energiereserves leeg, zonder dat je er in opbouwende zin iets aan hebt. Duurvermogen train je nauwelijks in een spinningles.
Je voelt je na een uurtje spinning vast beter dan ervoor, maar dit is meestal slechts tijdelijk. Na de spinningles voel je je voldaan en heb je misschien een lekker leeg hoofd, na zo’n twee dagen slaat de vermoeidheid echter toe. Waarschijnlijk breng je deze vermoeidheid op woensdag niet in verband met het sporten op maandagavond, maar het kan er wel degelijk een gevolg van zijn.
Als je zo diep bent gaat, kan je hersteltijd wel tot 4 dagen duren. Sowieso zou je in dat geval niet vaker dan 1 à 2 per week moet spinnen. Want als je lichaam na 4 dagen is hersteld, trek je in de volgende les weer alle energiereserves leeg.
Eén of twee keer per week alles eruit halen is compleet zinloos. Je spieren zullen wel wat sterker worden, maar daar is alles mee gezegd. Je bouwt voornamelijk vermoeidheid op. Die voel je pas later, maar op langere termijn zijn deze trainingen funest voor het resultaat dat je beoogt. Namelijk fitter zijn, vitaler zijn en een betere uithouding hebben.
Hoe haal je dan wel het maximale uit jouw spinningles? Bij MyLife Wageningen train je in de MyRide les met behulp van een hartslagmeter. Als je je houdt aan de hartslagpercentages die jouw spinninginstructeur opgeeft, doe je in principe een goede en verstandige training. Je trekt niet al je energiereserves leeg en bouwt niet teveel vermoeidheid op. Dit geldt echter alleen als jouw hartslagpercentages kloppen.
Hartslag is namelijk individueel bepaald. De ene persoon (van dezelfde leeftijd) heeft nu eenmaal een hogere hartslag dan de andere persoon. Om zeker te weten dat jij traint op de hartslag die bij jou past is het verstandig om een inspanningstest te doen. Zo’n inspanningstest kun je onder andere doen bij MovLab.
Met de resultaten van een inspanningstest weet je namelijk zeker dat jij traint op de goede intensiteit. Op de juiste manier trainen geeft energie en ontspant tegelijkertijd, verbetert je uithoudingsvermogen, verbetert je slaap, je concentratie en je wordt er blij van. En, je kan dus ook, mits je de juiste intensiteit aanhoudt, met een gerust hart 1 of 2 keer per week een spinningles doen.