Wat zijn de voordelen van trainen op hartslag?
Als je bij ons een inspanningstest hebt gedaan, weet je nu je hartslagzones voor bijvoorbeeld fietsen en hardlopen. In de praktijk is de hartslag nog steeds de meest gebruikte maat voor het meten van de trainingsintensiteit.
Hedendaagse hartslagmeters zijn compact, accuraat, betrouwbaar en misschien nog wel het belangrijkste voor de meeste sporters, betaalbaar. Hartslagmeters meten hoe hard je lichaam aan het werk is.
Met behulp van hartslagmetingen kun je dus iets zeggen over je lichamelijke gesteldheid, over je (dag)conditie. Maar hartslagmeters vertellen je eigenlijk niet zo veel over je (uitwendig) geleverde prestatie.
Wat zijn de nadelen van trainen op hartslag?
Er zitten dus ook een aantal nadelen aan het trainen op hartslag. Het belangrijkste nadeel is dat het een tijdje duurt voordat de hartslag zich heeft aangepast aan een nieuwe intensiteit. Wanneer je start met een blokje hoog intensieve training, duurt het minimaal 1 tot 2 minuten voordat je hartslag een stabiel niveau bereikt. Je zal dan ook pas tegen die tijd weten of je intensief genoeg traint of juist te intensief traint. Zijn de intervallen korter dan 1 minuut, dan zal je misschien de gewenste (hoge) hartslag helemaal niet halen (of pas nadat het interval al is afgerond).
Een tweede nadeel is dat de hartslag de neiging heeft om geleidelijk omhoog te gaan bij een gelijkblijvende inspanning. Bij warm weer of bij trainen op hoogte wordt dit het effect op de hartslag nog eens versterkt. Daarnaast kunnen opeenvolgende dagen van (intensieve) trainingen of wedstrijden voor een steeds lagere hartslag zorgen. Het gevaar is dan dat je te intensief gaat trainen om toch in de gewenste hartslagzone te blijven.
Kortom, de hartslag als feedback op de trainingsintensiteit loopt dus eigenlijk altijd achter de feiten aan.
Een alternatief voor trainen op hartslag, is trainen op vermogen. In het wielrennen en in het roeien is dit al een aantal jaar gangbaar. Sinds kort is het ook mogelijk om bij hardlopen het vermogen te meten.
Wat zijn de voordelen van trainen op vermogen?
In tegenstelling tot de hartslag geeft het vermogen direct de geleverde intensiteit weer. Er zit dus geen vertraging in, vanaf je eerste pedaalomwenteling of je eerste hardlooppas weet je of je op de gewenste intensiteit bezig bent.
Daarnaast is vermogen onafhankelijk van de temperatuur, de weersomstandigheden, en eventuele vermoeidheid. Een vermogensmeter geeft je dus altijd 100% accurate feedback van de geleverde inspanning.
Train je om een wedstrijd binnen een bepaalde tijd af te leggen, dan kun je met behulp van het vermogen vrij precies de inspanning meten die daarvoor nodig is. Ook kun je tijdens intervaltrainingen dus veel beter bepalen hoe hard je in de (intensieve) intervallen moet gaan.
Bovendien kun je aan de hand van het vermogen vrij eenvoudig meten of je progressie boekt.
Wat zijn de nadelen van trainen op vermogen?
De prijs voor de aanschaf van een vermogensmeter is nog steeds het grootste nadeel. Vermogensmeters zijn nog steeds veel duurder dan hartslagmeters, al worden de vermogensmeters geleidelijk aan wel steeds wat goedkoper.
Vermogensmeters geven niet aan hoe hard je lichaam aan het werk is, ze geven alleen aan hoeveel vermogen het genereert. Als op een gegeven moment je vermogenswaarden omlaag gaan, wil je weten waarom dit is. Voor een compleet beeld is het daarom verstandig om vermogen te combineren met hartslag en andere parameters die je iets vertellen over je lichamelijke gesteldheid.
Meer weten?
Bij MovLab weten we veel over het trainen op hartslag en/of vermogen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Erik Westein of Marc Kuster.